Alerjik Astım Nedir?

Alerjik astımın belirtilerinden, teşhisinden, tedavisinden önce ‘Alerjik astımnedir?’ sorusunun cevabını verelim öncelikle. Alerjik astımın ne olduğunu astım hastalığı olanlar, astımlı çocuğu olanlar ya da çevresinde astım hastalığı olanlar biliyor. Peki siz biliyor musunuz? Merak etmeyin, şimdi öğreneceksiniz.

Alerjik Astım Nedir?

Astım hastalığını duymuş olabilirsiniz. Alerjik astım da nerden çıktı diye düşünüyor da olabilirsiniz. Astım ile alerjik astım arasında ne fark var diye merak ediyor da olabilirsiniz. Bunun cevabı oldukça basit. Kafanızı karıştırmanıza gerek yok. Astım hastalığı bazı hekimler ve aileler tarafından alerjik astım olarak adlandırılır. Nedeni ise çocuklarda görülen astım hastalığının %90 nedeninin alerji olmasıdır. Bu nedenle de astım yerine alerjik astım ismi kullanılmaktadır. Alerjik astımın tek adı alerjik astım da değil üstelik. Alerjik bronşit ve spastik bronşit de astımın diğer isimlerinden.

Alerjik Olmayan Astım Var mı?

Astım çocuklarda %90 alerji nedeniyle görülür ancak alerjik olmayan astım da vardır. Bu nedenle astım, alerjik astım ve alerjik olmayan astım olarak ikiye ayrılır. Alerjik astım en sık görülen şeklidir.

Alerjik astım ve alerjik olmayan astımın nedenleri farklı olsa da belirtilerinin çoğu aynıdır. Alerjik astım, bireyin alerjik olduğu madde ile karşılaşmasıyla tetiklenir. Alerjik olamayn astımda ise böyle bir durum yoktur. Yani alerjik olayan astımın nedeni alerji değildir.

Örnekle anlatacak olursak;

Alerjik astımlı bir çocuğun polenlere karşı alerjisi var. Bahar mevsiminde alerjik astımlı çocukta polenlerden dolayı öksürük ve nefes sıkışması olur. Alerjik olmayan astımlı çocukta ise polenle karşılaşmasından dolayı bir sorun olmaz. Her iki astımda da bronşlarda aşırı duyarlılık vardır. Bu nedenle her iki durumda da gribal enfeksiyon, sigara dumanı gibi etkenlerde tetiklenme görülmektedir.

Hangi alerjenler alerjik astımda görülür?

Alerjik astıma neden olan en sık alerjenler ev tozu akarları, polenler, küfler ve evcil hayvan tüyleridir. Bu alerjenler hava yolu ile ağız ve burundan girerek burunda ve bronşlarda bozulmalar oluşturarak alerjik astım ve alerjik nezleye neden olurlar.

Hangi doktora gitmeliyiz?

Alerjik astımlı çocukların astım konusunda uzmanlar tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi çok önemlidir. Çocuk alerji / immünoloji uzmanları çocuklardaki astım hastalığı konusunda eğitim almış uzmanlardır. Bu nedenle çocuk alerji uzmanlarıtarafından astımdan şüphelenilen çocukların incelenmesi ve teşhis konulup tedavi edilmesi gerekir.